– Mogens Jensen, Bornholm

Gyldenså hjulkorsene, Østermarie

Gyldenså hjulkorsene/Gyldenså vognen.

100 meter syd for bautastenlunden Louisenlund i Østermarie, er der få meter fra Gyldensåens sydbred helleristninger på 2 klippeflader. Den ene kaldet Gyldensåvognen, ses 2 ufuldstændige hjulkors forbundet med en linje, og formodentlig er det en ufuldstændig vogn.

Herover ses hjulkorsene. Hjulkorset til højre er muligvis vognkassen til en tohjulet vogn, hjulkorset til venstre er resterne af det ene hjul og linjen mellem hjulkorsene må da være en akslen. Hjulet der skulle have været til højre mangler og der er ingen tegn på, at det nogensinde har været der. Heste og dræt findes heller ikke på helleristningen, så vognen er formodentlig aldrig blevet fuldført. bemærk ligheden med vognen som ses herunder, som dog er en færdig udført vogn.

Langemyr, Kalleby. Bohuslän. Sverige. bornholmsoldtid.dkHerover ses en tegning af en helleristning fra Kalleby i Sverige, bestående af en vogn med 2 hjul og med 2 heste spændt for vognen. muligvis skulle Gyldenså vognen have set ud som denne.

Herover ses en tegning af helleristningerne. Over det venstre hjul ses en frostsprængning og til venstre på klippen ses en svag ristning af en højre fod, som er vanskeligt at erkende på klippen, men ved rette lysforhold kan ses.

Herover ses hjulkorsene fra nordøst.

Få meter øst for hjulkorsene findes en sten/klippe der er delt i 3 dele. På de 2 dele er der fordelt 3 skåltegn på hver af dem og på den tredje flade er der 4 skåltegn.