Alterstenen også kaldet Albastenen, er en markant stor firkantet vandreblok, 3,75 m lang, 2,40 m bred og 1,10 m høj, beliggende i sydvestlige del af Paradisbakkerne. Der kan parkeres ved jernalder tilflugtsborgen Gamleborg og gå ad den røde rute til Alterstenen, se kortet herove.
Stenen ses her fra vest. Nord og syd gavlen er muligvis tildannet og et stykke hugget af, som kan ses på det største skåltegn ved kanten af den sydlige gavl, hvor kun er et halv skåltegn forefindes.
På stenens overflade, er der 67 skåltegn og en 80 cm lang indhugget linje med 5 indhuggede skåltegn. Skåltegnenes brede er 2-12 cm og 0,3-3 cm dybe, yderst til højre ses i kanten det halve skåltegn, her er et stykke af stenen kløvet fra, og på det frakløvede sydlige nu forsvundne stykke, må den anden halvdel af skåltegnet findes, ifald dette stykke nogensinde bliver fundet.
Stenen ses her fra syd. På billedet ses det tydeligt, at et stykke er frakløvet af den sydlige ende af stenen, det halve skåltegn ses midt for på stenens overside. Kløvningen er udført ved rillekløvning og må derfor være sket engang i middelalderen, hvor den metode var almindelig. Fra 1450 til begyndelsen af 1800-tallet, blev sten kløvet ved hjælp af trapezformede jernkiler, en teknik indført af tyske stenhuggere. Fra 1870 til nutiden indførte svenske stenhuggere en anden teknik med rektangulære kiler, og ingen spor af den slags kiler er at se på stenfladen
Stenen ses her fra nord. I forgrunden ligger det nordlig afhuggede stykke af vandreblokken
På det afhuggede nordlige stykke, er der 8 skåltegn
Navnet Alterstenen/Albastenen henviser til at stenen er en offersten, og at pladsen den ligger på er en oldtids kultplads. Der er ikke foretaget arkæologiske undersøgelser af området og kun navnet og skåltegnene antyder, at stedet har været en vigtig hellig oldtidsplads.