– Mogens Jensen, Bornholm

Jægerstenalderens helleristninger

Små runde fordybninger, 4 – 8 cm i diameter og 3 – 5 mm dybe, som kan findes på klippeflader og sten, kaldes skåltegn. De er fremstillet af oldtidens mennesker, hvor det ældste er dateret fund fra et anlæg på Vasegård Bornholm, dateret fra bondestenalderen 3.000 f. Kr.. De yngste blev fremstillet engang i jernalderen og formodentlig blev de lavet så sent som i middelalderen. Antageligvis er skåltegnene allerede fremstillet i jægerstenalderen for 10.000 år siden, på en lodret klippe i Almindingen, lokalt kaldet Shamanklippen, findes der 4 skåltegn og en snabel-lignende figur. Klippen, samt skåltegnene der er ca 2 mm dybe og flade i bunden, er forvitret i en sådan grad, at klippen samt helleristningerne derfor må  antages, at have været udsat for den samme påvirkning af vind og vejr i 10.000 års (istidens isbræ trak sig fra Bornholm for 14.000 år siden). Dette antyder, at helleristningerne på dette sted, er fra den ældste del af jægerstenalderen. Skåltegn fra bronzealderen er kun påvirket af ca. 3.000 års forvitring og er derfor glattere i bunden.

Herover ses klippen i Almindingen, hvorpå den lodrette flade findes de omtalte forvitrede skåltegn, som er svære at få øje på. Flere steder i Almindingen, hvor der er bopladser fra jægerstenalderen (10.000 år siden), ses der skåltegn på de lodrette klippeflader for det meste vendt mod Vallensgård-Mose, der i oldtiden var Bornholms største sø og dermed et lukrativt fiskevand med omkringliggende jagtområder.

Herover ses lokaliteten lokalt kaldet Shamanpladsen, beliggende i Almindingen vendt mod Vallensgård Mosemed med en enestående udsigt oven mosen og Sydbornholm. Helleristningerne findes på klipperne til højre på fotoet.