Brogård ristningerne findes nord for hovedvejen Allinge – Hasle, ca. 2 km sydvest for Allinge.

Brogård, Blåholthuse og Knægten. bornholmsoldtid.dk jpg

Herover ser du et kort over helleristningerne Brogård, Blåholthuse og Knægten. De blå cirkler angiver skibsristninger og de røde stjerner skåltegn, klik på kortet og se en større udgave Kort: DTK/4cmKORT(trykt 1977-1992).

Parker ved hovedvejen. Helleristningerne findes nord for hovedvejen på en mark. gå til højre hen til en lågen, bag lågen findes helleristningerne på en aflang klippe. Gå tilbage og find Blåholthuse helleristningerne midt på marken, hvor du kom fra.

Helleristningerne ligger på privat grund med offentlig adgang, så vis hensyn til de dyr, der undertiden går på marken og til naboer.

.

Brogård bornholmsoldtid.dk

Brogård helleristningerne ligger på række i en langstrakt klippe. På billedet  fra 2011 er de opmalet med kridt, normalt er de ikke opmalet, men tag et print med af feltet, så er de ikke vanskelige at finde.

.

brogård 1884, bornholmsoldtid.dk

Brogård-ristningerne blev fundet i 1884 af en svensk stenhugger, som var bekendt med helleristninger fra Sverige og han indberettede fundet til myndighederne. Lærer L. Petersen,  Allinge, fremstillede den første tegning af helleristningerne, tegningen ses herover.

.

Brogård 1897, bornholmsoldtid.dk

I 1897 præsenterede Vedel fra Bornholms Museum en ny tegning, vist  herover.

.

Ved sammenligning af de to tegninger fra 1884 og 1897 med det øverste og nyeste billede af helleristningerne, som er fra 2011, er det tydeligt, at der i den mellemliggende tid er opdaget nye skibe på feltet. En kraftig forvitring midt i feltet undersøges yderligere, da der muligvis er endnu et skib.

.

 

Brogård bornholmsoldtid.dkIMG_1874

Brogård helleristningerne findes ved den nordøstlige ende af en græsmark. Der er adgang til både Brogård og Blåholthuse ristningerne igennem lågen. Blåholthuse 1 ristningerne findes midt på marken, på billedet er det lidt til højre, ca. 100 meter ud for lågen.

.

img_6775Den 17 august 2016 blev helleristningerne nyopmalet. her ses Pernille igang med afvaskning af feltet medens Michael studerer helleristningerne.

 

MFJ