Madsebakke 3 Allinge
Feltet Madsebakke 3 ligger tæt nord for cykelstien på privat grund, der er ikke offentlig adgang til helleristningerne uden ejerens tilladelse. Helleristningerne er ikke Permanent opmalet, på billederne herover, viser helleristningerne opmalet med kridtopløsning, som efter fotografering vaskes af.
Helleristningerne ligger på klippen op til et stenbrud. Antageligvis blev der på samme klippe i 1884 fundet fire helleristningsskibe og en mandsfigur. Året efter (1885) blev helleristningen bortsprængt, men heldigvis havde L. Petersen, der var lærer på Allinge Skole, forinden lavet en tegning af helleristningerne.
P. V. Glob, Nationalmuseet, beskriver L. Petersens tegning i bogen Helleristninger i Danmark og kalder helleristningen Allinge 1.
Herunder ses tegningen udført af Vedel fra Bornholms Museum, efter en tegning udført af L.Petersen . Figurerne består af 1 enfuret skib og 4 tofurede skibe med spanter og høje svungne stævne, en mandsfigur med fuglemaske, holdende (formodentlig?) en stav op mod solen, muligvis er han en shaman eller en slags præst. Skibenes længde har antagelig været omkring 17 cm, tre skibe sejler til højre medens to sejler til venstre, den høje stævn er foran og kølforlængelsen er bagerst på skibet og som er en retnings stabilisator, skibe dengang havde intet ror, det blev først indført i overgangen mellem bronzealder og jernalder omkring 500 f.Kr. Helleristningerne er fra den tidlige yngre bronzealder år 1.000-700 f.Kr. dog er mandsfiguren vanskelig at datere.
I 1995 indberettede jeg til Bornholms Museum, at jeg havde set mange skåltegn på klippen, som nu har betegnelsen Madsebakke 3, og at jeg mente klippen havde huset de bortsprængte helleristninger Allinge 1. Jeg så dengang ikke skibene, der ses på øverste foto, de blev iagttaget omkring 2008, af en unavngiven fotograf. Han var på stedet en frostmorgen og så at frostkrystallerne havde samlet sig i furerne der angav skibene, et morsomt naturfænomen der derved afslørede skibsristningerne.
De nye helleristningsskibe (se øverste foto) er fra omkring samme periode som dem fra tegningen.
I 2001 besigtigede Flemming Kaul fra National Museet helleristningen. Ud fra gamle beretninger af L. Petersen (1885) og Vedel Bornholm Museums (1886) der begge havde angivet beliggenheden i forhold til punkter i landskabet, kom Flemming Kaul frem til, at stedet hvor Allinge 1 var fundet, måtte være identisk med Madsebakke 3, heri er jeg enig.
M.F.Jensen