Bronzealderens solkalender på Bornholm.

I tidsskriftet Fund og Fortid nr. 1 år 2011, havde jeg en artikel om mine undersøgelser af helleristningernes retning og placering på klipperne. I disse undersøgelser konstaterede jeg, at de fleste helleristnings skibe og hjulkors, fodtegn m.m. havde retning mod solens opgang og nedgang på 6 – 8 bestemte dage af året. Dagene var de vigtigste helligdage i oldtiden, som formodentligt blev fejret på helleristnings felterne om morgenen samt om aftenen, hvor solen blev hyldet som en gud.

Herunder kan du læse min artiklen fra Fund og Fortid, som her er indlæst i PDF format.

solkalender bornholmsoldtid.dk, side 1 PDF

solkalender bornholmsoldtid.dk, side 2 PDF

solkalender bornholmsoldtid.dk, side 3 PDF

solkalender bornholmsoldtid.dk, side 4 PDF

solkalender bornholmsoldtid.dk, side 5 PDF

Efter at artiklen ´´Bronzealderens solkalender på Bornholm´´ var udgivet i Fund og Fortid, er der fremkommet flere helleristninger med skibsmotiver. Disse nye skibe har jeg undersøgt og konstateret, at de fleste er orienteret på samme måde som dem der er beskrevet i artiklen. Så snart som muligt, vil resultatet med billeder af de nye skibsristninger blive vist her på denne hjemmeside.

 

Den 1. december 2020 udgav jeg bogen “helleristninger som solkalendere i bronzealderen”, som udkom via William Dams Forlag i Rønne.

Bogen omhandler helleristningernes billedmotiver på de bornholmske klippeflader. Den nyeste forskning med vægt på den astronomiske kalendertori er baseret på mange års iagttagelser, der her er dokumenteret med foto samt opmålinger af helleristningernes retninger.

For bronzealderens mennesker var observationer af solopgange og solnedgange, samt stjerner og månens bevægelser, af stor betydning. Disse er rigt beskrevet og tydeliggjort i denne bog ved fotografier, skemaer, tegninger og kort.

Mange helleristninger ligger højt i landskabet i naturskønne omgivelser og med udsigt ud over Østersøen, og bogen kan derfor også benyttes som en turguide til helleristningerne. Især når solen står op eller går ned, er det en særlig smuk oplevelse at se hvordan skygger dannes i helleristningernes fordybninger, som således tydeliggøres.

M.F.Jensen.