Madsebakke 6.
Madsebakke 6 set mod nordvest. Helleristningsfeltet ligger tæt på en nedlagt jernbane, der nu er cykelstien mellem Allinge og Sandvig. Her i denne hjemmeside har helleristningen navn efter Bornholms museums registrering = Madsebakke 6. Da Nationalmuseet for et par år siden lavede en ny registrering, valgte de at kaldte den Madseløkke helleristningen, hvad kan forvirre en del.
I sommeren 2008 blev helleristningerne fundet. Her ses den østlige del i fugleperspektiv. Læs mere om fundet i PDF filen nederst på siden. Artiklen blev vist i tidsskriftet Fund & Fortid nr.4 -år 2010. I artiklen beskrives slangen og dens tolkning.
Samtidig med at den østlige del af helleristningerne blev fundet, kom der også fire skibe frem på den vestlige del af klippen.
Året efter fundet, blev den nordlige del af klippen frilagt. Ved den lejlighed fremkom et meget smukt skib med svungne stævne og et drage/hestehoved i den østlige ende af skibet. Et skåltegn på dækket viser muligvis solguden på sit skib.
Skibe med tilsvarende stævne findes dels på feltet hammersholm h25, som findes en km i vest for Madsebakke felterne. Og dels på feltet Högsbyn og Aspeberget i Sverige, som ses herunder.
Herover ses til venstre Hammersholm h25 fra Allinge. I midten Högsbyn fra Sveriges østkyst. Til højre Aspeberget fra Bohus len på Sveriges vestkyst.
–
Et par år senere blev den sydlige del af klippen fremdraget ved en udgravning udført af Bornholms Museum. Herved blev endnu et flot skib frilagt. Skibet er af den almindelige bornholmske type.
Helleristningsfeltet er så stort, at det ikke kan fanges i et enkelt foto. For at få et overblik hvor helleristningernes er placeret på klippen, har jeg lavet denne tegning.
Læs artiklen >>Solguden på Madsebakke<< her som en PDF fil.
Solguden – slangen – Madsebakke – bornholmsoldtid PDF fil.
Mogens f. Jensen