Hammersholm felterne H1, h50, og h68 findes på samme klippe område. H1 findes på den østlige del af klippen, h50 i midten og h68 på den vestlige del.

Hammersholm, H1, Allinge

Hammersholm H1 som ses herover, er en af de først fundene helleristninger på hammersholm højdedraget, fundet for 40 år siden. Skibene er ikke opmalet og kan være vanskelige at få øje på.

Det oprindelige fund bestod af 2 skibe. Under Rane projektet som pågik i årene 2002-2005 dukkede et tredje skib op og sidst i  2013 et fjerde.

Hammersholm, h50, Allinge.

hammersholm-h50-bornholmsoldtid-dk-img_6998Hammersholm h50, findes 10 meter vest for H1. Helleristningerne og er ikke opmalet som derfor kan være vanskelige at se, men her på fotoet vist i en kridtopmaling. Skibet nederst med dobbeltdækket er kraftigt forvitret på den midterste del, medens stævnene er synlige, øverst til højre ses et smukt skib med svungne stævne og er en almindelig type på Bornholm.

.

hammersholm-h1-bornholmsoldtid-dk-img_7006Herover ses hele feltet, skibet til venstre på fotoet, bærer præg af stærk forvitring.

skibe er fundet inden for de sidste 4 år og det er nok ikke de sidste der vil dukke op, når nærmere undersøgelser bliver iværksat.

.

 Hammersholm, h68, Allinge

Hammersholm, h68 findes på den vestlige del af klippen.

Hammersholm 68, bornholmsoldtid.dk

2 heste i spand med tømmer er vist med ryggen mod hinanden. Fra Sverige kendes motiver med heste der trækker en vogn. Vognen mangler på motivet fra Hammersholm, det skyldes at der hvor vognen skulle være er et stykke af klippen ødelagt ved frostsprængning.

.

Langemyr, Kalleby. Bohuslän. Sverige. bornholmsoldtid.dk

På en klippe i Kalleby i Sverige, er en helleristning af en stridsvogn med 2 heste, herover ses en tegning af helleristningen. Hestene på Kallebyristningen har hovene mod hinanden, medens hestene på Hammersholm h68 har ryggen mod hinanden og de har ingen vogn at trække. 

.